SHENYANG J-11B: CHINA'S INDIGENOUS STRIKE FIGHTER




Kínában virágzik a másolóipar

Kína folytatja az orosz haditechnikai eszközök kopírozását

A kínai fegyver- és haditechnikai eszközök gyártói felismerték azt, hogy a legjobb, ha mindehhez orosz mintákat vesznek alapul. Különösen igaz ez a „Harckocsik és páncélozott gépjárművek” egyik termékére, még ha a kínai BMP ZBD04 főtervezője azt állítja, hogy nem másolta az orosz BMP-3 típust, és bizonyítékként megemlítette a kínai BMP technikai paramétereit, valamint a tűzvezető rendszer eltérését.

Az orosz védelmi minisztérium keresi annak lehetőségét, milyen intézkedést hozhatnának a kínai fegyver- és haditechnikai gyárak ellen a szerzői jogok védelmében, annak ellenére, hogy az minden export termék dokumentációjában szerepel. Ugyanakkor Kína a csökkenés ellenére is az egyik legnagyobb jelenlegi és távlati partnere Oroszországnak, és egy esetleges bírósági eljárás nem lenne előnyös.


Oroszország és Kína haditechnikai együttműködése során mintegy tíz évvel ezelőtt Oroszország haditechnikai exportjának gerincét a Kínába irányuló szállítások adták, azonban napjainkban nem ilyen kedvező a kép. Ugyanezen időszak alatt és elsősorban ennek az együttműködésnek köszönhetően Kína az utóbbi 20 évben egy „technológiai ugrást” hajtott végre, az 50-es években kezdődött fejlődéshez viszonyítva is. A 80-as évek végén a kínai hadsereg felszerelésének nagy részét a 40-es, 50-es évek szovjet haditechnikai eszközeinek másolatai, vagy azok kisebb módosításon átesett változatai alkották. A kínaiak a 60-as évek elején bekövetkezett, két ország közötti kapcsolatok törése után is folytatta a szovjet haditechnikai eszközök kopírozását. A másoláshoz szükséges, modern berendezéseket és fegyvereket kerülő úton szerezték be általában a harmadik világ országain keresztül, amelyek Moszkvától vásárolták a fegyvereket.

original article here : http://www.haborumuveszete.hu/rovatok/hirek/kinaban_viragzik_a_masoloipar/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

"Voices from DARPA" Podcast, Episode 41: The AI Tutor

Egypt: Will U.S. And NATO Launch Second Suez Intervention?