Magyar zseni előtt tiszteleg a Google


A Google az egész világon megváltoztatta logóját a magyar fizikus, Gábor Dénes 110-ik születésnapja alkalmából. Gábor Dénes a holográfia feltalálásáért kapott Nobel-díjat.

A Google június 5-én Gábor Dénes magyar fizikus tiszteletére az egész világon megváltoztatta logóját. A Google Doodle ezúttal holografikus ábrához hasonlít, mely Gábor Dénes találmánya, és melyért 1971-ben megkapta a Nobel-díjat.

Gábor Dénes 1900. június 5-én született Budapesten Günszberg Bernát, és Jakobovits Adél első gyermekeként. A Günszberg nevet 1902-ben magyarosították Gáborra. Gábor Dénes először a Műszaki Egyetemen folytatott felsőfokú tanulmányokat, majd 1920-tól Berlinben, a charlottenburgi Technische Hochschule elektromérnöki karán tanult. Itt rendszeresen látogatta a tudományegyetem előadásait, többek között Einstein szemináriumát is. 1924-ben mérnöki diplomát szerzett Berlinben. 1947-ben Angliában találta fel a holográfiát, amely azonban 1960-ig, a lézer felfedezéséig nem terjedt el. „A holografikus módszer feltalálásáért és a kifejlesztéséhez való hozzájárulásáért" 1971-ben megkapta a fizikai Nobel-díjat. 1974-ben súlyos agyvérzést szenvedett, 1979. február 9-én hunyt el Londonban.

A hologram

A holográfia a fény hullámtermészetén alapuló olyan képrögzítő eljárás, amellyel a tárgy struktúrájáról tökéletes térhatású, vagyis háromdimenziós kép hozható létre. Gábor Dénes a képek rögzítésének olyan módját fedezte fel, ami több információ visszaadását tette lehetővé, mint bármelyik addig ismert eljárás. Mivel ennek révén látszólag minden információt tárolni lehet, Gábor Dénes ezt az eljárást holográfiának nevezte el, az „egész”, „teljes” és „írás”, „irat” görög szavak összevonásával. A hologramok legelterjedtebb alkalmazási formájával, a biztonsági azonosító jelekkel mindenki találkozhat a kazettákon és CD-ken vagy az új papírpénzeken, bankkártyákon. Ezek az apró kis hologramok (szinte) hamisíthatatlanok, mert róluk tökéletes másolatot csak az eredeti hologram segítségével lehet készíteni. Forrás: Wikipédia

A Google rendszeresen változtatja rajzos logóját, melyet Google Doodle-nak neveznek. A keresőcég nevezetes események alkalmából kezdőoldalán megváltoztatja a logót, olyasmire, ami utal az adott híres napra. Van, hogy globálisan, minden országban megváltoztatott Doodle-lal találkozunk, de van, hogy csak egy adott ország bizonyos neves napja előtt tiszteleg a Google egy megváltoztatott logóval.

A Google komolyan veszi a Doodle-kérdést. Külön archívumot tartanak fenn, ahol bárki megnézheti, melyik napokon, hol, milyen alkalomból milyen Doodle jelent meg. A technikai, tudományos vonatkozású legjobb Doodle-okból válogatás is készült.

forrás :Technet

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

"Voices from DARPA" Podcast, Episode 41: The AI Tutor

Egypt: Will U.S. And NATO Launch Second Suez Intervention?