God did not create Universe

"Nem Isten teremtette az univerzumot" - Greenr - A zöld objektív

Stephen Hawking: God did not create Universe - BBC news
There is no place for God in theories on the creation of the Universe, Professor Stephen Hawking has said. The Universe can create itself from nothing, says Prof Hawking.

He had previously argued belief in a creator was not incompatible with science but in a new book, he concludes the Big Bang was an inevitable consequence of the laws of physics.

The Grand Design, part serialised in the Times, says there is no need to invoke God to set the Universe going.

"Spontaneous creation is the reason there is something," he concluded.

Az egyházak nem örülnek Hawking új univerzumának - sg.hu
(Persze, hogy nem örülnek a tudománynak. A tudománynak ami sorra elvette az összes hülyeséget amia vallás alapja volt és most elvenné az utolsót is: az Egy Végtelen és Mindenek Felett Álló Istenbe vetett hitet. Előbb a heliocentrikus világkép, a nincsenek is boszorkányok, aztán a darwini evolúció, a modern genetika meg a modern pszichológia, most meg még az univerzum működése is? Figyeljétek meg, a vallások körömmel karommal fognak kapaszkodni az utolsó kis teológiai nonszenszekbe, de ilyen fizikai tényállításokkal szemben már szerencsére már csak az utolsókat rúgja. Még "szerencse"(NAGYON IDÉZŐJELESEN!), hogy Hawking nyomorék, így a vallás és egyház nem kezdheti ki, mint egy rendesen beszélni tudó embert. Nem mondhatják, hogy nem ezzel foglalkozik egész életében, és hogy nem ért hozzá, hogy nem tudja levezetni! Vallásilag cáfolhatatlan Hawking, legfeljebb tudományosan. De van jelenleg valaki a Földön aki megtudná? - greenr szerk. megj.)

Stephen Hawking professzor szerint nincs helye Istennek az univerzum keletkezésének elméleteiben. A brit fizikus eddig nem tartotta teljesen összeegyeztethetetlennek a tudománnyal egy teremtő létezését, de a héten, szeptember 9-én megjelenő Grand Design című könyvében azonban kimondja, hogy az ősrobbanás a fizika törvényeinek elkerülhetetlen következménye.

A Timesban közölt előzetesek szerint nincs szükség Isten bevonására a világegyetem működéséhez. Ezzel vitába száll Sir Isaac Newton meggyőződésével, mely szerint az univerzumot Istennek kellett megalkotnia, mivel kizárólag a természet törvényei nem emelhették volna ki a káoszból. Hawking munkáját számításokkal és az elmúlt évtizedek asztrofizikai felfedezéseivel igyekszik alátámasztani, kiemelve az első Naprendszeren kívüli bolygó 1992-es felfedezését. "Ezek fényében sokkal kevésbé tűnnek egyedinek, kényszerítő erejűnek azok az egybeesések, amik azt bizonyítanák, hogy a Föld egy gondosan megtervezett bolygó" - összegzett. "A gravitáció törvénye miatt az univerzum képes megteremteni, és meg is teremette önmagát a semmiből. Ez a spontán teremtés az oka, hogy a semmi helyett van itt valami, amiért az univerzum létezik, amiért mi létezünk. Nem szükséges Istent belekeverni a világegyetem működésébe."

Szeptember 8.-án elhunyt George C Williams, a neo-darwinizmus egyik tartópillére és kiemelkedő elméje. Egyik legidézettebb evolúcióbiológia könyv, az Adaptation and Natural Selection. A Critique of Some Current Evoltionary Thought (pdf) szerzője. Amellett, hogy ettől a pillanattól számítjuk a csoportszelekciós elképzelés bukását, Richard Dawkins sem tagadja, hogy elhíresült génszintű szelekciós, The Selfish Gene könyvének ez volt a magja, Dawkins vette rá a csírázásra. Williams volt az értelmi szerzője a nagymama hipotézisnek is, ami mára az egyik legnépszerűbb hipotézis a humán élettartamot magyarázó elképzelések közül. Az evolúciós vagy darwini orvoslás, mint különálló tudományterület megalapítója. Kutatásai mellett kamatoztatta kiváló írói stílusát és némi evolbiol alappal rendelkező olvasóknak írt tudománynépszerűsítő könyveket is. Számos elismerő díja mellett 1999-ben megkapta a biológiai tudományok Nobel-díjának számító Crafoord díjat.

Neve mérföldkő az evolúcióbiológiában. Wiki Richard Dawkins Foundation

Csak a gépezet gombjai ragadtak be, elme-génjei tovább élnek utódaiban, mémjei pedig követőiben.

source: "Nem Isten teremtette az univerzumot" - Greenr - A zöld objektív

Megjegyzések

  1. In "The Grand Design" Stephen Hawking postulates that the M-theory may be the Holy Grail of physics...the Grand Unified Theory which Einstein had tried to formulate and later abandoned. It expands on quantum mechanics and string theories.

    In my e-book on comparative mysticism is a quote by Albert Einstein: “…most beautiful and profound emotion we can experience is the sensation of the mystical. It is the sower of all true science. To know that what is impenetrable to us really exists, manifesting itself as the highest wisdom and most radiant beauty – which our dull faculties can comprehend only in their primitive form – this knowledge, this feeling, is at the center of all religion.”

    E=mc², Einstein's Special Theory of Relativity, is probably the best known scientific equation. I revised it to help better understand the relationship between divine Essence (Spirit), matter (mass/energy: visible/dark) and consciousness (f(x) raised to its greatest power). Unlike the speed of light, which is a constant, there are no exact measurements for consciousness. In this hypothetical formula, basic consciousness may be of insects, to the second power of animals and to the third power the rational mind of humans. The fourth power is suprarational consciousness of mystics, when they intuit the divine essence in perceived matter. This was a convenient analogy, but there cannot be a divine formula.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

"Voices from DARPA" Podcast, Episode 41: The AI Tutor

Egypt: Will U.S. And NATO Launch Second Suez Intervention?