Ariel Cohen: extradition of Viktor Bout was not surprising

Victor Bout is a Russian businessman who became one of the world’s famous on the basis of fictitious tales and stories which were generated from one source -- a corrupt United Nations contractor who was generously paid for the UN contracts he arranged with the help of others for Victor’s companies, and then became mad for vengeance when Victor refused to continue paying him. All you know about Victor Bout is traceable to Johan Peleman’s report, a report that was written as a novel and made Peleman an expert, a hero, and a very wealthy man.

Victor Bout is a dynamic, charismatic, spontaneous, well-dressed, well-spoken, and highly energetic person who can easily communicate in several languages including Russian, Portuguese, English, French, Arabic, among several others. He is a born salesman with undying love for aviation and eternal drive to succeed.

He's A Great Guy and a family man . Don't Give Up Viktor .

http://www.victorbout.com/

http://en.wikipedia.org/wiki/Viktor_Bout

Viktor Anatoljevics Buot / Виктор Анатольевич Бут

Buot-ról a katonai szolgálata előtti időkből keveset lehet tudni. A hivatalos útlevele szerint Dusanbéban (Tádzsikisztán) született. Katonai kiképzése után állítólag navigátorként dolgozott egy orosz katonai bázison, Vicebszkben. 1991-ben diplomázott a moszkvai Katonai Főiskolán.
6 nyelven beszél folyékonyan, többek közt oroszul, angolul, portugálul, üzbégül, franciául. Ezután fordító lett Angolában. Ezt követően elindította a Transavia Export Cargo vállalatot, ami belgiumi katonákat segített, és erről a vállalatról is állítják többek között, hogy fegyverkereskedésre használta.

1995-ben Bout megalapította a Trans Aviation Network Groupot a belgiumi Oostende nevű városban. A vállalat fegyvereket kézbesített Afganisztán iszlám Statéjának, de ez a kapcsolat véget ért, az ottani kormány kiűzetése miatt. 1995 májusában az afgán kormánynak való szállítmányai közül az egyiket elfogta a Taliban. 1995 augusztusában ennek a szállítmánynak a legénysége elszökött (vagy kiutasították) Afganisztánból. Ezt követően több. új vevőre tett szert. Ebben az időben nagy mértékben meggazdagodott, több házat, és luxusautót is vásárolt. De 1997-ben az újságtudósítások felfedték a gyanús üzletét miközben arra ösztönözték a belgiumi hatóságokat, hogy nyomozzanak.

Bout szinte minden fegyveres csoportot kiszolgált, aki tudott fizetni neki. rengeteg vállalatot alapított, és ezeket ráadásul különbféle országokban. Szóba került töbek között az Egyesült Arab Emirátusok, Afrika, Afganisztán, Guinea, Libéria. USA és ENSZ hivatalnokok álltják, hogy Bout az afrikai konfliktusok helyszínére csempészett több ezer félautomata fegyvert, gránátot, rakétaindítót (Afrikai konfliktusok Angolában, Kamerun, Közép-Afrikai Köztársaság, Equatorial Guinea, Kenya, Libéria, Líbia, Ruanda, Sierra Leone, Dél-Afrika, Szudán, Szváziföld és Uganda)
A legtöbb fegyver, amit becsempésztek Afrikába, Bulgárián keresztül ment. 1997 júliusától 1998 szeptemberéig Bout a becslések szerint 14 millió dollár értékű fegyvert csempészett be Afrikába. 2000-ben Bout szintén helikoptereket, légvédelmi fegyvereket és páncélos járműveket kézbesített Libériának. 1997-ben megalapította az Air Cesst, a Floridai Miamiban. A vállalatot 2001 szeptemberéig működtették.

Viktor Bout-ot 2008. március 6-án fogták el. Viktor Boutot a thaiföldi rendőrök amerikai drogellenes ügynökökkel közösen vették őrizetbe egy elegáns bangkoki szállodában. Az akcióban az amerikai ügynökök fegyverek iránt érdeklődő kolumbiai marxista gerilláknak adták ki magukat. Az Egyesült Államok ezalatt a férfi kiadatását szeretné a thaiföldi hatóságoktól. Amerikában azzal vádolják Boutot, hogy a kolumbiai FARC számára több milliós fegyverüzleteket bonyolított le. De Oroszország is a férfi kiadatását szeretné elérni. A belga hatóságok pedig éveken át hasztalanul próbálták meg elfogni Viktor Boutot az Interpol segítségével.

A 41 éves Viktor Bout az 1990-es években végzett egy orosz katonai akadémián, majd később tolmácsként szolgált az orosz hadseregnél. A londoni székhelyű emberi jogi szervezet, az Amnesty International egy 2005-ös jelentése alapján Bout volt a "legkomolyabb külföldi üzletember", aki ENSZ-embargó által sújtott országoknak adott el fegyvereket egyebek mellett Bulgáriából, Szlovákiából, Ukrajnából és Kirgizisztánból.
Többek között azzal gyanúsítják hogy, a különböző Afrikában zajló polgárháborúkba saját légiflottájával szállított fegyvert.

Az ő élete inspirálta 2005-ben a "Fegyvernepper" (külf. cím: "Lord of war") című hollywoodi film elkészítését, amelyben Nicolas Cage egy könyörtelen fegyverkereskedőt alakít, Jurij Orlov-ot.

Viktor Bout korábbi szovjet katonai őrnagy, aki 1993-ban visszavonult a szolgálatból, és nemzetközi fegyverkereskedő lett. Bout vagyonát abból szerezte, hogy az ENSZ-által embargóba helyezett országokba nagy mennyiségű, illegális fegyvert szállított.


RIA Novosti Viktor BoutAriel Cohen: extradition of Viktor Bout was not surprising

09:56 19/11/2010 The emphasis and protection that some in the Russian Federation appear to provide to a criminal suspect and a suspicious individual such as Bout raises the question of how far his influence and connections go and why the Russian Federation itself did not prevent these illicit weapons sales from going on.>>

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

"Voices from DARPA" Podcast, Episode 41: The AI Tutor

Egypt: Will U.S. And NATO Launch Second Suez Intervention?